Burebista

       
 
Burebista


 PERSONALITATEA REGELUI
Un caracter în primul rând extrem de solid și echilibrat, ajutat de calitățile unui geniu militar și un imens talent diplomatic. Un om robust cu bună condiție fizică, luptător fiind și călător cu statură impozantă dacă ipoteza că talerele de argint de la Coada Malului - Prahova îl reprezintă pe marele rege e adevărată.
NUMELE
Numele regelui apare în multe izvoare în forme diferite chiar la același scriitor. De amintit sunt:
- Burebistas, Burbistas, Boirebista, Beirebistas la Strabon
- Burebista, Burabista în decretul dyonisopolitan în cinstea lui Acornion
- Buruista la Iordanes
Personal tind spre îndemnul etimologilor spre Burebista, acesta fiind numele unanim acceptat, dar instinctual îmi vine pe limba Boerebista.
DOMNIA
Două izvoare: Getica lui Iordanes și decretul dyonisopolitan în cinstea lui Acornion (plus un tezaur monetar) ne dau informații despre domnia lui Burebista contestate și discutate de toți istoricii moderni care spun că al doilea îl exclude pe primul dar care în viziunea mea se îmbină armonios. Primul ne spune că atunci când Sylla pune mâna pe putere la Roma (adică în anul 82 î.e.n.) Burebista deținea deja puterea în Dacia, fapt susținut și de tezaurul menționat de la Galiganul de jos, AG ce conține monede dintre anii 150-81 î.e.n. îngropate probabil din cauza frământărilor ce încep odată cu "revoluția" începută de Burebista. Pe baza celui de-al doilea izvor se poate face un frumos tablou al domniei lui Burebista.
După cum am arătat în 83 Burebista își începe acțiunile în 82 când avea aproape 30 de ani este deja la putere la Costești. Intre 80-70 Acornion acum cam la 30 de ani sau mai mult îl întâlnește pe tatăl lui Burebista în vârstă de 65 de ani la Argedava de unde a plecat Burebista. În 48 Acornion acum la 60 de ani îndeplinește ultima misiune diplomatică menționată de decret. În anul 44-42 Burebista este asasinat la o vârstă de maxim 70 de ani (cu o mare toleranță). Astfel rezultă o domnie de 38 de ani, între 30 și 70 de ani și o viață de 70 de ani, cifre perfect plauzibile. În virtutea celor mai sus spuse înaintez și anii intre care a trăit Burebista: 111-43 î.e.n.
Am introdus și vârstele celor trei personaje pentru a aduce un argument în plus ipotezei mele. Ipoteza mea împacă atât cele două izvoare cât și părerile a unor mari istorici în aparent conflict cum ar fi Crișan și Daicoviciu.
CAPITALA
Pentru a susține ipoteza mea mă voi referi la un scurt pasaj din decretul dyonisopolitan (din rândul 6) în care ni se spune că Acornion nefiind mulțumit cu întrevederea cu tatăl lui Burebista, pleacă la "drum lung" pentru a-l întâlni pe regele însuși. Ce drum mai lung față de Dyonisopolis poate fi decât unul până la Costești?
Iată cum au stat poate lucrurile: Burebista cu o oaste de luat în seamă pleacă din Argedava cu gândul la locurile de lângă Orăștie. Se stabilește la cea mai mare cetate de la acea oră de lângă Orăștie: la Costești de unde va activa un timp. Construiește apoi Sarmizegetusa.
Așadar Costești a fost o capitală temporară, Sarmizegetusa una ideologică, religioasă, pe măsura regatului înfăptuit de marele rege și un refugiu suprem. Oricum regele sigur era nevoit să circule neîncetat astfel capitala fiind unde era regele.
POLITICA INTERNĂ
Unificarea tuturor dacilor sub acest regat uriaș a avut loc pe mai multe planuri:
- militar: cu o oaste, după izvoare de 200.000 de ostași bine antrenați fizic și tactic, cifra plauzibila dacă ne gândim că azi se cunosc sute de localități geto-dacice și că armata a avut și elemente străine.
- social: cel mai probabil că în ajutorul lui Burebista a venit marea majoritate a comaților dar putini pileați împărtășindu-i visul. Aici ar trebui menționat și numărul populației: dacă la un luptător se considera patru necombatanți rezulta o populație de circa un milion de oameni.
- administrativ: Burebista e conducătorul suprem care convinge cu mai multă sau mai puțină forță, Deceneu este cel care convinge cu blândețe și inteligență, iar curtea competentă îi ajută pe cei doi să-și pună planurile în aplicare.
- economic: bate moneda pentru că cea existenta devine insuficientă comerțului care atinge cote uriașe, fapt susținut cu certitudine de arheologie.
- juridic: se redactează vestitele belagines.
- moral-religios: oamenii sunt aduși la o viață după norme morale avangardiste implementate în mare parte cu ajutorul religiei.
POLITICA EXTERNĂ
Pe plan militar primele mari acțiuni îl găsesc pe Burebista atacând în 74 sudul Dunării în alianța cu scordiscii pe care însă mai apoi din cauza unor neînțelegeri îi nimicește. În jurul anului 60 nimicește celții boi și taurisci in fruntea cărora se afla Critasiros. Mai apoi intre anii 55-48 cucerește întregul litoral pontic între Olbia și Apollonia.
Pe plan diplomatic duce tratative cu Pompeius căruia îi și oferă ajutor militar și care vorbește în fața Senatului roman de un prieten personal (poate Burebista). Probabile legături diplomatice are cu dalmații când s-ar fi putut amesteca în răscoala acestora pe malul Adriaticii. Se presupun legături și cu Midridates VI Eupator deși puțin probabile.
GRANIȚELE
Celui mai mare regat din istoria noastră i se pot urmări granițele pe următorul traseu: se pleacă de la S de Pont din Sozopol, Bulgaria, se merge de-a lungul Balcanilor de unde se urcă spre NV paralel cu Morava apoi spre N pe Dunăre până la Bratislava. De aici pe Carpații nordici se ajunge la Nistru care ne duce până la Parutino, Rusia înapoi la Pont.
SFÂRȘITUL
Știrile despre acest eveniment ne lipsesc cu desăvârșire, se poate specula doar, probabil un asasinat între anii 44-42 într-o "revoltă de palat".

material preluat de pe www.zamolxis.ro, autor: Dracones