Regii Daci

       
 
Regii inaintea lui Burebista
 • SITALCES - sec 5 î.e.n. - Tucidide spune că acesta conducea uniunea odryzilor la N de Haemus de la Abdera în S Traciei.
   

 • SEUTHES - urmașul lui Sitalces, primea un tribut de 400 de talanți de la "barbari" și greci din izvoarele aceluiași Tucidide.
   

 • CHARNABON - sec 5 î.e.n. - menționat de Sofocle.
   

 • REX HISTRIANORUM - în 339 scitul Ateas întâmpina în Dobrogea puternica rezistență a anonimului rege get care însă moare din cauze nemenționate lăsând calea deschisă lui Ateas spre Filip al II-lea după cum ne spune Arrian.
   

 • MOSKON - în 335 î.e.n. - se afla în fruntea unei uniuni de triburi din Câmpia Dunării care se va opune lui Alexandru Macedon. Numele acestui basileu apare pe monede descoperite în regatul său.
   

 • DROMICHAETES - în 300 î.e.n. - geto-dacii din Muntenia sub conducerea lui Dromichaetes țin piept lui Lisimah (urmașul lui Alexandru Macedon din 306 î.e.n.). Dromichaetes într-o primă luptă îl ia prizonier pe Agatocle, fiul lui Lisimah dar îi dă drumul în 292 î.e.n. După o nouă confruntare, Lisimah însuși cade prizonier și primește o lecție de la Dromichaetes prin banchetul organizat de regele get prin diferenta de bogăție dintre mesele celor doi regi, episod relatat de Diodorus. Pausania adaugă că Lisimah și-a căsătorit fiica după regele get. De reținut că Dromichaetes îi convinge pe soldați nu le ordona salvarea lui Lisimah ceea ce denotă o democrație militară.
   

 • ZALMODEGIKOS - în sec 3 î.e.n., ne e atestată de către un decret histrian existența unui rege get din Muntenia sau poate din sudul Moldovei destul de puternic pentru a ține ostatici 60 de histrieni și de a bloca veniturile majore ale cetății milesiene.
   

 • RHEMAXOS - în anul 200 î.e.n., un decret histrian în cinstea lui Agatocle ne comunică că regele get Rhemaxos stăpânea pe malul stâng al Dunării poate până în Muntenia, Moldova și Bugea dar își întindea autoritatea și asupra cetăților pontice care îi plăteau tribut, apărându-le de scitul Zoltes cu 100 de călăreți mai apoi prin intermediul intervenției fiului regelui Rhemaxos - Phradmon cu 600 de călăreți.
   

 • OROLES - în 200 î.e.n., dacii suferă o înfrângere în fața bastarnilor mai mult rușinoasă decât dureroasă, în urma căreia regele dac își pedepsește soldații să devină sclavii soțiilor lor până când își vor fi spălat rușinea în război. De reținut din datele oferite de Pompeius Trogus diferenta doar geografică dintre daci și geți precum și autoritatea regelui asupra ostașilor săi.
   

 • RUBOBOSTES - fără o datare precisă Pompeius Trogus ne indică o creștere a puterii dacilor sub Rubobostes, cel mai probabil imediat după Oroles. Acesta reprezintă momentul mutării centrului puterii geto-dacilor din Câmpia Munteană în Transilvania.

 
Regii dupa Burebista
 • DECENEU - 44-X î.e.n. - Preotul vicerege preia și puterea laică după moartea lui Burebista (în probabil cel mai mare din cele 4 apoi 5 regate în care reîmparte Dacia burebistiană), imaginându-ne că au existat 2 facțiuni, una răsculată și una condusă de Deceneu, ultima câștigând, astfel lui Deceneu i se mai adaugă și titlul de rege, judecător suprem (ceea ce atestă existența altor judecători) și probabil comandant al armatei, titlurilor pe care le avea și pe vremea lui Burebista: mare preot, instructor în filozofie, morala, științe - fizică, logică-psihologie, astronomie, medicină -)
   

 • COMOSICUS - X-29 e.n. - Aceeași situație e și în cazul lui Comosicus, preotul care îi urmează lui Burebista și care "nu îi este cu nimic mai prejos"
   

 • SCORILO - CORYLLUS - 29-69 e.n. - Acesta conducea Dacia în timp ce la Roma erau mari războaie civile după moartea lui Nerva. Majoritatea dacilor îl îndemnau pe rege la amestecul prin forță în lupta pentru putere de la Roma. Frontinus ne comunica că regele dac le dă o pilda vie contra acestei acțiuni: el ia doi câini pe care îi pune să se lupte și aduce un lup. Atunci cei doi câini (romanii) uită de divergență și se aliază să se apere de lup (daci).
   

 • DURAS - DIURPANEUS - 69-87 e.n. - Fratele lui Scorilo menționat de Dio Cassius și Iordanes nu are parte de evenimente marcante, lui surâzându-i însă atacurile asupra posesiunilor romane până îi cedează locul nepotului său Decebal.
   

 • COSON - ~30 î.e.n. - Regele get îl ajută pe Brutus în lupta pentru putere dintre Ovidiu și Antoniu care este de partea celui de-al doilea. Alegerea este greșită deoarece Ovidiu iese învingător dar îl va ierta pe Coson (după cum ne spune Suetoniu vorbind despre posibila încuscrire dintre Coson și Ovidiu).
   

 • DICOMES - ~30 î.e.n. - Se amestecă și el în lupta pentru putere într-un prim moment de partea lui Ovidiu dar acesta nerăspunzându-i îl ajuta pe Antoniu. Dacii căzuți prizonieri sunt puși să lupte în amfiteatre cu suebi.
   

 • ROLES - ~30 î.e.n. - Regele dobrogean câștigă titlul de "aliat și prieten al poporului roman", de la Octavian la Corint, după ajutorul dat lui M. Licinus Crassus în a învinge tracii denteleți.
   

 • DAPYX-~30 î.e.n. - Intră în conflict cu Roles, vecinul din sud care, cu ajutorul lui Crassus îl alungă până într-o cetate unde un trădător se înțelege în grecește cu generalul roman. Dapyx piere eroic în fruntea soldaților săi.
   

 • ZYRAXES - ~30 î.e.n. - Regele cu tribul dobrogean cel mai nordic este atacat în capitala sa Genucla de către Crassus pentru că deținea stindardele lui Hybrida din 61 î.e.n. Zyraxes știind că nu va rezista se retrage în stânga Dunării.
   

 • REICIPIER - Rege cu capitala la Ramidava.
   

 • TIAMAROS - Acest rege get este menționat fără alte date.

 

 

material preluat de pe www.zamolxis.ro, autor: Dracones