Iar daca DECEBAL bau otrava
Si cerul DACIEI s-a mohorit
Razbunator, puterea ei grozava
Le-a stat apoi romanilor in git
In lanturi ard pe pietrele columnii
Barbosii daci cu ochii tristi si grei,
Dar daca dacii si-ar desface pumnii
Intreaga Roma ar cadea sub ei!

Acasa | Materiale | Noutati | Adrese Utile | Despre

Sarmizegetusa | Articole | Materiale Tematice | Carti | Proiecte | Altele

       

Spiritualitate

 
Fisiere arhivate
 

Argumente in sprijinul localizarii MUNTELUI SACRU - KOGAIONON

        Este cunoscut ca geograful si istoricul Strabon (c. 64 î.H.- 26 d.H.) a realizat unica opera a antichitatii care ne-a parvenit aproape în întregime, "Geographika" (Geografia, 17 carti, aparuta dupa anul 14 d.H.), incluzând, pe lânga datele strict geografice, si pretioase informatii de ordin istoric, cultural, mitologic, valoroase în primul rând prin tinuta stiintifica, document pretios pentru istoria Daciei, ale carei hotare sunt, pentru prima data, descrise aici (Geografia, VII.3.13);[1].

descarca zip

 
Manuscrisele de la Ieud

 Poveaste fu de demult intru sfinta cetate Ierusalimului, intru atita ai vu le(t) 6000. Intiiu cuvint feace si spuse di mare minune ce fu intru sfinta beseareca, intru cetate Ierusalimulu(i).Ascultati, oameni iubitori la oameni, adincul si blindeatele ce feace Dumnedzau derep lucru(re)le noastre cele / hitleani.

descarca zip

 

PRIMELE MARTURII ALE SCRISULUI IN LIMBA ROMANA

Format in spatiul carpato-danubiano-pontic prin contopirea treptata a elementului autohton dacic cu elementul cuceritor romanic si prin asimilarea repetatiilor navalitori, poporul romana a cunoscut de la inceputurile sale scrierea  si drept marturie stau numeroasele inscriptii dacice publicate in numeroase cataloage. Ele sint inscriptionate  in limba latine sau greaca, limbile sacre de circulatie in spatiul dacic.

descarca zip

 
Pagini
 
ZAMOLXE
-in curind despre zeul Dacilor
 
SIMULACRELE MEGALITICE ALE DIVINITATILOR PRIMITIVE PELASGE
Un alt gen de monumente megalitice ale Daciei si care ne deschid o vasta perspectiva asupra vietii morale preistorice de la nordul Dunarii de jos, sunt simulacrele arhaice ale divinitatilor primitive, sapate de regula in stanca vie pe varfurile muntilor, ori pe culmile si pe coastele dealurilor. Unele dintre aceste sculpturi preistorice sunt atat de rudimentare, atat de batute de vant, de lumina si de ploi, incat ne apar astazi mai mult ca niste simple columne brute, iar altele vazute mai ales din departare ne prezinta , mai mult sau mai putin, o asemanare cu figura omului.

vizualizeaza articolul